http://www.slobodensoftver.org.mk За Нас
.:: Документи ::.

*Октомвриски II: GNU/Linux контра Microsoft - Македонија меѓу два огна.


*Октомвриски III: Владата се правда и лаже


*Октомвриски I: Владата на Република Македонија го одбра Microsoft и сака брзо да заврши со преговорите со софтверскиот монопол.



*Софтверска невиност Како македонија ја изгуби својата софтверска невиност. Белешки за Владата на Република Македонија и Мајкрософт, и за договорот кои тие го потпишаа.


*Писмата кои ОССМ ги праќа до Владата на РМ за обелоденување на целата постапка околу договорот со Microsoft и одговорите на Владата.

Октомвриски документи

Вовед

Владата на Република Македонија и Microsoft го најавија „стратешкиот договор“ кој имаат намера да го потпишат на Microsoft-овата конверенција „Визија“ која се одржа пролетта 2003 година. Сепак, ваквите најави скоро и да не го фатија окото на јавноста, сѐ до сега.

Благодарение на активностите на Слободен софтвер Македонија во информирање на јавноста, но и благодарение на активностите на Владата околу договорот со Microsoft (писмото со намери беше донесено на 30-ти септември 2003 година), во јавноста почнаа да протекуваат некои мали капки на информации околу договорот кој Владата сака да го потпише.

Целта на оваа страна е да ги коментира токму тие информации, изјави, најави...


На оваа страна, исто така, ќе ги најдете и писмата кои Слободен софтвер Македонија ги испраќа до Владата на Република Македонија, и одговорите на тие писма (доколку ги има).

Името на овие докуметни е „Октомвриски документи“ од проста причина што нивното настанување е во месец октомври, револуционерниот октомври.

Среќно читање.



Искрено ваша, Слободен софтвер Македонија

Copyright (C) 2003 Слободен Софтвер Македонија. <>

Дозволено е дистрибуирање и копирање на непроменети копии на целиов документ во било кој медиум, само доколку оваа забелешка е вклучена.
За секаква друга употреба на овој документ потребна е дозвола од лицата надлежни за него.

Слободен софтвер Македонија е непрофитна организација која се занимава со промовирање, развој и дистрибуција на слободниот софтвер во Република Македонија.